Recent Updates Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • yorutohiru 9:41 PM on September 10, 2010 Permalink | Reply  

    sudah lama banget gak blogging nih! tiba2 aja teringat akan kewujudah blog ini, nah..langsung di post n3 seringkas ini…coma mw kasi hidup sama ini blog…yg paling seru bila saat dapat ganti2an themenya~ Seru banget deh.

    Advertisements
     
  • yorutohiru 9:38 PM on September 10, 2010 Permalink | Reply  

    Salam Lebaran…

     
  • yorutohiru 12:21 PM on June 3, 2010 Permalink | Reply  

    CIRI-CIRI MEREKA YANG MENGHAYATI DAN MEMPERJUANGKAN ISLAM 

    Bentuk kehidupan seseorang yang menghayati dan memperjuangkan Islam tentulah berbeza dengan manusia lain. Antaranya ialah: 1. Terikat dan menurut ajaran Islam. Iman bukan sekadar cita-cita. Iman adalah suatu yang tertanam di dalam hati dan dibuktikan melalui amal perbuatan. Allah SWT sering mengaitkan iman dengan amalan. Firman Allah SWT: maksudnya; “…orang-orang yang beriman dan beramal soleh …” (Al-’Ashr: 3) Dalam hubungan ini Allah SWT mengingatkan janganlah kita mengajak manusia lain berbuat baik sedangkan kita melupai diri kita sendiri.Firman Allah SWT: “Mengapa kamu menyuruh orang lain mengerjakan kebaikan sedangkan kamu melupakan diri kamu sendiri padahal kamu membaca Al Kitab, tidakkah kamu berfikir?”. (Al-Baqarah : 44) 2. Mengutamakan kepentingan Islam. Sabda Rasulullah SAW: mafhumnya; “Berkisarlah untuk kepentingan Islam di mana kepentingannya berkisar.” Baginda mengingatkan lagi dengan sabda yang bermaksud; “Sesiapa yang berpagi-pagian tidak mengambil berat hal ehwal orang Islam yang lain maka ia bukanlah dari golongan mereka (Islam).” Rasulullah SAW menjelaskan secara langsung dengan sabda yang bermaksud; “Engkau memegang pos-pos penting daripada pos-pos Islam, maka (awas) jangan sampai musuh dapat lolos daripada penjagaanmu.” 3. Berasa mulia dengan kebenaran Islam dan yakin kepada Allah SWT. Berasa mulia dengan kebenaran Islam dan yakin kepada Allah SWT adalah antara sifat-sifat orang-orang beriman. Allah mengingatkan dalam al-Quran di dalam firman-Nya yang bermaksud: “Janganlah kamu berasa hina (lemah) dan jangan kamu berasa duka cita dan kamu adalah lebih tinggi (mulia) jika kamu (benar-benar) beriman.” (Ali Imran: 139) Ketika para sahabat Rasulullah SAW berada dalam perlindungan kerajaan Habsyah dan menemui rajanya, Najasyi, paderi dan pendita yang ada di Istana Najasyi meminta mereka sujud untuk menghormati Raja Najasyi. Tetapi Jafar bin Abi Thalib r.a yang menjadi ketua rombongan itu menjawab: “Kami tidak sujud melainkan untuk Allah SWT.” 4. Bekerja untuk Islam dan bekerjasama dengan pekerja-pekerja Islam. Apabila kita mengaku Muslim, kita harus bekerja untuk Islam. Kita patut bekerja secara berjama’ah, bekerjasama dengan para pendakwah lain yang menyeru kepada Allah SWT, menyuruh melakukan kebaikan dan melarang melakukan kemungkaran. Kita harus bekerja keras untuk mewujudkan individu muslim, rumah tangga muslim, masyarakat muslim dan negara yang melaksanakan Islam dalam pemerintahan. Firman Allah SWT: maksudnya; “Kami akan perkuatkan tenagamu dengan saudaramu.” (Al-Qashash: 35) Firman Allah SWT lagi: bermaksud; “Bertolong-menolonglah kamu dalam urusan kebaikan dan jangan kamu bertolong-menolong dalam dosa dan permusuhan.” (Al-Maidah: 2) Sabda Rasulullah SAW: maksudnya; “Seorang muslim dengan seorang muslim yang lain adalah seperti binaan yang tersusun. Sebahagiannya meneguhkan sebahagian yang lain.” “Tangan (pertolongan) Allah di atas (bersama) jamaah.” “Sesungguhnya serigala itu memakan kambing yang terpencil (daripada kumpulannya).” “Hendaklah kamu bersama-sama Jama’ah al-Muslimin dan kepimpinan mereka.”

     
    • ayuni 5:54 PM on June 8, 2010 Permalink | Reply

      SALAM ZIARAH…TERUSKAN DAKWAH AKAK…HAYYA BIL JIHAD..!!

      • yorutohiru 7:38 AM on June 9, 2010 Permalink | Reply

        Waalaikumussalam w.b.t, doakan ana thabat!!! Syukran datang ziarah…. Tak sangka betul!

  • yorutohiru 11:10 PM on May 22, 2010 Permalink | Reply  

    Ukhuwwah 

    Sesungguhnya sahabat itu wujud dari satu pertemuan dengan sepuluh pertanyaan, seratus keyakinan, seribu kali pengorbanan serta berjuta-juta kali perjuangan dengan satu keikhlasan atas keredhaan Allah.

    Andai seorang sahabat membuat kebaikan, ukirlah di atas batu agar ia tersemat dihati dan kekal sebagai memori terindah dan seandainya seorang sahabat membuat kesalahan tulislah ia di atas pasir agar hilang ditiup angin.

    This slideshow requires JavaScript.

    Merekalah teman2 yg telah dan akan terus bersama2 dengan penulis dalam menempuhi detik2 hidupnya sekaligus memimpinnya kembali ke jalan yang benar andaikata suatu hari nanti penulis terlalai dari erti hakikat kehidupannya yg sebenar.

     
    • La route 3:25 PM on May 23, 2010 Permalink | Reply

      sesungguhnya ikatan ukhuwwah yang dijalin kerana Allah itu tidak akan pernah padam dek pemadam api, tidak akan surut dek panasnya matahari, xakan hilang dek ditiup angin….oleh itu pilihlah ikatan ukhuwwah kerana Allah kerana ia akan kekal ke Akhirat sana…..insyaAllah…..

      • yorutohiru 9:21 PM on May 23, 2010 Permalink | Reply

        Indahnya ikatan ukhuwwah yg dijalinkan kerana Allah.. Kerana kita tidak akan rasa kesunyian. Bila ada seorang diantara kita yg t’paksa pergi jauh, maka masih ada lagi ‘sahabat’ yg lain di sisi. Sesungguhnya kita sama shj, tiada bandingnya jika kita berada di bawah satu lembayung fikrah.

  • yorutohiru 3:46 AM on May 21, 2010 Permalink | Reply  

    How to be a pro photographer? 

    The important of colours combination in snapping

    In editting pictures… photoshop can be used.

    In this photo we can see that the wire at the back acts as the ‘wet blanket’. So we must remove it from this photo. How? Go to photoshop, use tool “clone stamps”.

    Below is the result =)

    Thanks to Ustaz Muktasyaf tlg editkan... Annamir

     
    • 3or1 4:15 AM on May 21, 2010 Permalink | Reply

      huhu, bajet! Macam pernah dengar je ayat ni… kay , all d best… peace =)

    • yorutohiru 4:25 AM on May 21, 2010 Permalink | Reply

      Hahaha, whatever lah kakak… you pun selamat b’blog ya.. Keep in t0uch, jgn lupa maira bila akak kat UIA nanti…

    • Annamir 9:31 AM on May 21, 2010 Permalink | Reply

      Setelah dilihat dgn lebih teliti, maka ada beberapa perkara yang perlu dilakukan pada gambar ini untuk memastikan kualiti gambar ini akan lebih terserlah. Maka perkara berikut perlu dilakukan;
      1- Lakukan proses clone stamp utk membuang gangguan kabel elektrik tersebut dan juga sedikit atap rumah yg kelihatan.
      2- Lakukan pula sedikit Level adjustment dan juga Saturation adjustment supaya seri warna hijau (pokok) dan juga tone warna kulit (dan baju) akan lebih menyerlah…
      3- Akhirnya kenakan sedikit proses Unsharp Mask untuk menjadikan imej ini lebih sharp.
      Semua proses dilakukan di dalam Photoshop dan mengambil masa sekitar 5 minit utk disiapkan 🙂

      Selamat mencuba.

      • yorutohiru 11:53 AM on May 21, 2010 Permalink | Reply

        Wah 5 minit sahaja! Amazing n unbelievable! Akan cuba download adobep.s scpt yg mungkin. Syukron atas tunjuk ajar. Thumbs up!

    • Izyana 2:10 PM on May 22, 2010 Permalink | Reply

      Salam.
      hee~ interesting.

      visted y0ur new blog..tak jemput minum ke? huu~

      • yorutohiru 2:12 PM on May 22, 2010 Permalink | Reply

        w’salam, hahaha!!! Advancenya nti… Eh,eh jemputlah minum, marble cakepun ada tu… Haha. Klu ada pape cdgn bg taulah. Syukron.

  • yorutohiru 3:01 AM on May 21, 2010 Permalink | Reply  

    How to make a blog? 

    There are some simple steps

    Just follow the steps, then you will grab your own blog just in 10 minutes, insyaAllah… Good try!!!

    21 Mei 2010, hari ku di isi dgn perkara2 yang berfaedah lagi.. hanya 13 orang peserta dari seluruh Negeri Terengganu terpilih utk ke kursus pembikinan blog menggunakan program wordpress.com. Petempatannya betul2 di dalam makmal komputer Sekolah Menengah Islam Al-Amin Kemaman. Kami telah dibimbing oleh seorang guru profesional yg cukup kuat kesabarannya dalam melayan pelbagai karenah para peserta. Jadi inilah sedikit hasil yg berjaya dibuat(blog baru + simple post).

    Steps:

    1.Search wordpress.com

    2.Sign up NOW!

    3.Isi semua column yang ada

    4.Press next

    5.Check your mail to activate your blog

    6.Sign in

    7.Go to dashboard dan isi profile, tukar template, buat first post dan apa2 jelah yg kamu nak buat.

    8.Jgn lupa tekan update. Then press preview. Klu rasa puas baru press save!

     
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel